G N Y T R A N S
Taşımacılık Hizmetlerimiz

Tedarik Zinciri Yönetimi

Doğru Yer ve Doğru Zaman

Tedarik zinciri lojistik sektörünün en önemli halkalarından biridir. Tedarik zinciri yönetimi nedir, sorusunu yanıtlayacak olursak tedarik zincirinin minimum maliyetle işlemesi için gerekli bilgi, malzeme ve para akışının yönetimidir. Bu yönetimle birlikte alıcıya istediği ürün doğru yer ve zamanda ulaştırılmaktadır. Bu lojistik hizmetlerinde sadece üretici ve tüketici değil; tedarikçi, dağıtıcı ve perakendecilerden oluşan büyük bir tedarik zincirinin yönetimi söz konusudur. Tedarik zinciri yönetimi ürün ya da hizmetin üretici kişiden tüketiciye olan yolculuğundaki tüm süreçlerin verimli bir şekilde yürütülmesi ve optimize edilmesini kapsar. Bu lojistik zinciri günümüz ekonomi dünyasının en temel ve önemli sistemlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

tedarik-zinciri-yonetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Amaçları

Teknolojinin gelişmesi, firma ve işletmelerin hem ulusal hem de uluslararası ağda daha fazla müşteriye ulaşmasını sağlamıştır. Bu nedenle müşteri ihtiyaçlarına doğru zamanda karşılık vermek, müşteri memnuniyetini kazanmak ve üretim faaliyetlerini karlı bir şekilde gerçekleştirmek işletmelerin en temel amaçlarından birisidir. Bu nedenle lojistik ve tedarik zinciri yönetimi işletmelerin bu temel amaçlarına yardımcı olan bir hizmet niteliğindedir.

Genel olarak tedarik zinciri yönetimi ile işletmelerin hedeflediği amaçları şu şekilde sıralayabiliriz: 

Tedarikçi firmaların sürekliliğini sağlamak ve güvenilir firmalara ulaşmak

İşletmenin itibarını ve rekabet gücünü artırmak

Ürün kalitesini hiç düşürmemek

Stok kayıplarını ve maliyetlerini minimum düzeyde tutarak karlılık sağlamak

Mal ve hizmetleri(hammadde) standart hale getirmek

Yönetim giderlerini azaltmak

Tedarik Zinciri Bileşenleri Nelerdir?

Tedarik zinciri oldukça geniş bir hizmet ve ürün zincirinden oluştuğundan pek çok farklı bileşenden oluşmaktadır. Genel çerçeveden yaklaşıldığında tedarik zinciri bileşenleri üçe ayrılmaktadır:

  1. Aktörler: Burada bu zincir içerisinde yer alan kişi ya da gruplar yer alır. Hizmet sağlayıcıları, imalatçılar, müşteriler, tedarikçiler, perakendeciler, depolar ve toptancılar tedarik zinciri yönetimi içerisinde yer alan aktif bileşenlerdir.
  2. Kaynaklar: Kaynaklar içerisinde malzeme, bilgi, insan kaynakları ve finansal kaynaklar yer almaktadır.
  3. Faaliyetler: Ticari işlemler, ürünlerin dönüşüm işlemleri gibi işlemler yer alır. Kısacası faaliyetler kaynakların birbirine bağlandığı işlemlerdir. Hizmet, planlama, kaynak sağlama gibi işlemlerdir.
Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Evreleri Nelerdir?

Tedarik zinciri yönetimi, üreticinin ihtiyacı olan hammaddenin üretiminden, tüketiciye ürün olarak ulaştırılmasına kadar geniş bir süreci kapsar. Bu nedenle bu yönetimin kusursuz bir şekilde işlemesi için birbirini takip eden aşamalarda gerçekleşmesi gerekir. Adım adım şu şekilde özetlenebilir:

  1. Sipariş ve Talep Yönetimi: Bu aşamada müşterilerin ihtiyacı olan siparişlerin sorunsuz ve dakik bir şekilde giderilmesi için işletme faaliyetleri organize edilir.
  2. Satın Alma: Bu aşamada tedarik zinciri yönetimi üretim aşaması için gerekli olan malzeme ve hammaddeler kaliteli ve hızlı bir şekilde temin edilir.
  3. Plan Yapma: Üretim sürecinin maliyet ve satış fiyatları kapsamında doğru bir satış politikası izlemesi için plan sürecine girilir.
  4. Üretim Süreci: Bu aşama alınan hammadde ve hizmetlerin doğru bir şekilde kullanılarak ürüne dönüştürüldüğü bir aşamadır.
  5. Envanter (Stok) Yönetimi Aşaması: Ürünler belirlenen stok/envanter kayıtları doğrultusunda doğru sayıda ve verimli bir şekilde üretilir.
  6. Depo Yönetimi: Bu aşamada üretilen ürünler, tedarik zinciri yönetimi ile stok kayıtlarına göre depolanır ve sevkiyat için hazır hale getirilir.
  7. Taşıma Süreci: Sevkiyat sürecinde üretimi tamamlanan ve taşımaya hazır hale getirilen ürünler müşterilere ulaştırılır.

Bu kapsamda basit tedarik zincirinde, bir işletme kendi ürünlerini üretmek için güvenilir bir hammadde firmasına ihtiyaç duyar. Bu firmayla iletişime geçilmesi ve sürekliliğin sağlanmasından, ürünlerin doğru sayıda üretilip doğru şekilde depolanmasına ve bu ürünlerin tüketicilere ulaştırılmasına kadar olan tüm süreçler tedarik zinciri yönetimi aşamalarının izlenmesi ile gerçekleştirilir.

Bize Yazın

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Sizin İçin Buradayız

Lojistik Hizmetleri

Hizmetlerimiz

GNY Trans

banner1