G N Y T R A N S

Uluslararası ticaretin gelişmesiyle birlikte lojistik süreçlerin de aksamadan, güvenilir ve olabildiğince hızlı şekilde yapılması konusundaki talep her geçen gün artmaya devam etmektedir. Denizyolu taşımacılığı başta olmak üzere karayolu taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığında da önemli bir yere sahip olan konteyner taşımacılığı da bu taleplere yanıt vermek üzere her geçen gün daha da gelişme gösterir. Artan tüketici istek ve ihtiyaçlarına paralel olarak uluslararası ticaretin gelişmesiyle birlikte dış ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sayısı da artmaya devam etmektedir. Bu durum da profesyonel anlamda lojistik hizmeti sunan firmalara duyulan ihtiyacın artışına sebep olmuştur. Konteyner taşımacılığı alanında sektörün öncüleri arasında yer alan Globelink Ünimar, müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarına en uygun taşıma yöntemini planlayarak uluslararası pazarlara açılmalarına destek olmakta, lojistik servislere ek olarak söz konusu hizmetlerin sağlanması için doğru ekipmanların kullanılmasını sağlamaktadır. 

Konteyner Taşımacılığının Önemi Nedir?

Konteyner taşımacılığı hakkında bilgi vermeden önce bu taşımacılığın önemini bir kez daha vurgulamakta fayda bulunmaktadır. Bilhassa “door to door” ismiyle bilinen, kapıdan kapıya taşımacılığın gün geçtikçe önem kazanmasıyla beraber, herhangi bir yükün çıkış noktasından varış noktasına kadar pratik, güvenli ve hızlı bir şekilde taşınması için sık olarak konteyner taşımacılığı tercih edilir. Konteyner taşıma, elleçleme süreçlerinde hem güvenli hem de zamandan tasarruf etmeyi sağladığından ve farklı ürün gruplarını taşımaya olanak tanıdığından sıklıkla tercih edilmektedir. Bilhassa uluslararası konteyner taşımacılığı alanında full konteyner ve parsiyel taşımacılık avantajı ile ürün miktarından bağımsız olarak global ticarette yerinizi almanızı sağlamaktadır. 

Özellikle denizyolu taşımacılığı için önemi büyük olan konteyner taşımacılık operasyonlarında kullanılan konteyner, sözlük anlamı olarak ifade edildiğinde çeşitli eşyaları taşımak üzere uluslararası standartlara göre sunulmuş büyük taşıma aracı olarak tanımlanabilir. Konteynerler üretildikleri malzemeye, kullanım amaçlarına ve alanlarına göre kendi içinde sınıflara ayrılır. Burada söz konusu olan uluslararası standartlar ISO olarak da bilinen Uluslararası Standartlar Teşkilatı (International Organization for Standardization) tarafından belirlenmiştir. Bu standartlara bağlı kalınarak her gün milyonlarca yük, bir konteyner taşıma aracı ile taşınmaktadır. 

Konteyner Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

Uluslararası ticaret faaliyetleri için tercih edilecek taşıma modları ve kullanılacak araçlar ürün özellikleri başta olmak üzere birçok değişken göz önünde bulunarak seçilmektedir. Bu noktada konteyner taşımacılığının da birçok avantajı bulunmaktadır. Konteyner taşımacılığının avantajları arasında en dikkat çekici olan unsur, full konteyner (FCL) veya parsiyel taşımacılık (LCL konteyner taşımacılığı) opsiyonu sunması ve bu sayede konteyneri doldurmayacak yüke sahip firmalara da dış ticarette yer alma fırsatı sağlamasıdır. Konteyner taşımacılığı aynı zamanda güvenli, hızlı ve ekonomik bir taşıma imkanı da sunmaktadır. Kullanılan konteynerler sayesinde tek bir seferde daha fazla yük taşıyabilme özelliğine sahiptir. Konteyner taşımacılığı, her geçen gün bu ayırt edici özellikler sayesinde ilgi odağı olmaya devam eder. Konteyner taşımacılığında olan bir diğer avantaj da denizyolu, karayolu ve demiryolu ile entegre hizmet sağlayarak ülkeler arasında ticaretin sağlanmasına imkan tanımasıdır. 

Konteyner Taşıma Kapasiteleri Nelerdir?

Konteynerler, uluslararası standartlara göre üretilir. Globelink Ünimar’ın öncüleri arasında olduğu konteyner taşımacılığı yapan firmalar ise bu standartlara uygun olarak yapılan konteynerlerle lojistik süreçlerini gerçekleştirirler. Bu standartlara göre en çok kullanılan konteyner ölçüleri 20’lik ve 40’lık konteynerlerdir. Konteyner ölçüleri, aynı zamanda konteyner taşıma kapasiteleri belirlenmesinde de kullanılır.

Konteyner tipleri ise high cube, open top konteyner, open side konteyner, reefer konteyner, tank konteyner, flat rack konteyner, half height offshore konteyner olarak dikkat çeker. Standart nakliye konteynerleri olarak bilinen 20’lik ve 40’lık konteynerler kullanılarak gemi, tren ve karayolunda kullanılan araçların çok verimli bir biçimde yüklenip boşaltılabilmesi mümkündür. Ürünler, yükleme ve boşaltma noktalarında konteynerler yardımıyla çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde yüklenip boşaltılabilir. Bir malın konteyner ile taşıması yapılacağında transfere konu olan ürünün özelliklerine bakılarak konteyner seçiminde bulunulması gerekir.